loader image

In ‘Achter de Schermen met Dieuwertje’ neemt collega Dieuwertje ons mee in haar boeiende wereld als gezinsregisseur bij Beter Thuis Wonen. In deze serie zal Dieuwertje haar perspectief op de zorg delen, waarbij ze ons een inkijkje geeft in de situaties die ze tegenkomt, de uitdagingen waar ze voor staat en de waardevolle momenten die ze beleeft.

De betrokken hulpverleners…

Ruim 300 hulpverleners zien mensen met een beperking langskomen in hun leven. Ik denk dat ik zo’n 15 jaar geleden dit voor het eerst hoorde, het aantal schokte mij en ik ging eens tellen bij mijn eigen cliënten. Het waren er heel wat. Om mijn verhaal wat overzichtelijker te maken, bedacht ik Flip. Alle betrokkenen rondom Flip passen niet in de mindmap, maar voor de beeldvorming.

 

Wie is Flip

Flip is acht jaar, heeft een meervoudige beperking en gaat naar de dagbesteding. Alleen hier ziet hij al gemiddeld zes hulpverleners op een dag. Daarnaast zitten er nog kinderen op dezelfde groep, maar groepsgenoten die worden niet mee geteld. Terwijl ik denk dat ook alle groepsgenoten impact hebben.

Gezien Flip zijn intensieve zorgvraag gaat hij twee dagen per week naar een gespecialiseerde BSO. Er werkt een team van twaalf medewerkers, ze staan afwisselend op de groep. Daarnaast wordt er twee dagen per week ambulante begeleiding ingezet. Om dit zo goed mogelijk rond te krijgen werken er drie medewerkers. Flip gaat met de taxi naar de dagbesteding, maar een andere dan waarmee hij van de BSO naar huis gaat. Weer vier mensen. Flip gaat logeren, weer een ander team met zo’n veertien mensen. En naar de vakantieopvang, weer een ander team met tien verschillende mensen.

De medische vraag van Flip is er ook, er is een revalidatiecentrum betrokken. Ook hier zijn al snel weer zes extra mensen. Van revalidatiearts, fysio tot logopedist. Naast de betrokken kinderarts, diëtist en anderen vanuit het ziekenhuis. Oh ja, die heeft Flip ook in de thuissituatie nog, een logopedist, ergotherapeut en een fysiotherapeut. Weer drie mensen erbij. Gelukkig is Flip net over naar een Wlz, de betrokken CJG-medewerker kan stoppen! Helaas ligt Flip nog weleens in het ziekenhuis, weer zes verschillende mensen die hij op een dag ziet. Het systeem van één kind, één plan is lastig te realiseren. Gelukkig voor Flip en ouders is er één medewerker die zorgt voor de coördinatie, als een spin in het web.

Maar, voorbij kijkend aan alle praktische zaken, denk ik mij in hoe het is voor Flip. Hoe is het om steeds weer opnieuw een relatie op te moeten bouwen? Vertrouwen moet hebben in voor jou onbekende mensen, terwijl je je alleen maar kan uiten door je mimiek. Waarvoor je dan weer mensen nodig hebt die je écht goed kennen. En voor ouders, durf je nog te vertrouwen bij hulpverlener nummer 30, 100, 200 of zelfs 300?

Ik denk dat de bewustwording van wat je impact is als hulpverlener al een helpend uitgangspunt is. Naast je bewust zijn dat je wel of juist niet de eerste hulpverlener bent. Én, vooral dat, warme overdracht en samenwerking van heel groot belang zijn! Samen hetzelfde zien of wat je ziet bespreekbaar maken. Elkaar treffen in het web van wat er is.